Tillsammans markerar aktörerna en betydelsefull samverkan för att främja svensk formgivning med ett starkt fokus på hållbarhet och cirkulärt tänkande.

– Vi har en förhoppning om att det här ska fortsätta att sätta ljus på svensk form och ge möjligheten till besökarna att se, uppleva och fördjupa sig inom ämnet. Genom att främja framstående svenska formgivare och deras verk vill vi öka medvetenheten och uppskattningen för svensk form, säger Anna Jirstrand Sandlund, vd Sara kulturhus.

Ung Svensk Form: Inspirerande kreativitet på hög nivå
Ung Svensk Form är känt för att vara en plattform för unga och innovativa formgivare att visa upp sina kreativa verk, med en gemensam nämnare – hållbarhet. Den turnerande utställningen tar nu plats på Sara kulturhus och erbjuder en mångfald av design, från modiga modekreationer till skulpturala utforskningar. Arrangör för Ung Svensk Forms utställning är Sara kulturhus.
Läs mer om utställningen

– Vinnarna i årets Ung Svensk Form visar en hög designkvalitet och en kreativ problemlösning. De vågar experimentera, ifrågasätta och utmana, och de gör det med en känsla för detaljer, material och estetik. De är inte bara unga svenska formgivare, de är också unga svenska formgivare med en hållbar vision, säger Björn Nordin, vd Svensk Form.

Bea Szenfelds “Haute Papier”
Parallellt med utställningen Ung Svensk Form, visar Skellefteå konsthall en helt ny utställning med Bea Szenfeld – “Haute Papier”. Beas signum är att skapa konst genom att omvandla svårarbetade råmaterial till synes fjäderlätta vikta papper. Hennes fantasifulla kläder av vitt papper tillika visioner och skulpturer har burits genom åren av en rad kända artister så som Björk och Lady Gaga.

I utställningen visas fjorton av hennes skulpturala verk, där varenda liten pappersbit är noggrant uttänkt och tillvaratagen. I augusti adderas utställningen med hennes starka verk Station 5, som handlar om att bära sorgen över ett förlorat barn, sextio pappersbebisar, skapat under flera års tid. Under samma period visas även hennes första större konstinstallation At Least We Have Dogs.
Läs mer om utställningen

– Bea Szenfelds papperskonst är en hyllning till kreativitet och skickligt handarbete, vilket får oss att omfamna gränslösa möjligheter. Genom hennes banbrytande verk vävs konst, konsthantverk och design samman på ett sätt som inspirerar och berör. Vi är stolta över att kunna presentera hennes fantastiska skapelser i utställningshallen på Sara kulturhus, säger Anna-Karin Larsson, konstintendent Skellefteå konsthall.

Invigning av utställningarna äger rum den 15 juni då Björn Nordin, vd Svensk Form, och Bea Szenfeld hälsar alla välkomna. Då får besökarna också möjlighet att träffa skaparna på plats, samt se och uppleva utställningarna på nära håll.

Efter invigningen kommer Arctic Design Center bjuda in till en mingelstund med panelsamtal på Trappscenen mellan kl. 16-18. Panelen kommer att utforska djupare aspekter av svensk formgivning, hållbarhet och kreativitet. Panelen kommer att bestå av Björn Nordin, vd Svensk Form, Wasim Harwill, formgivare Ung Svensk Form, Bea Szenfeld, konstnär och Kristina Olofsdotter, chef PostNord Frimärken. För deltagande i panelsamtalet krävs anmälan i förväg.

– Det är en ynnest att få samverka med dessa aktörer där vi får en helhetsbild av norra Sveriges långa traditioner inom slöjd kopplat till form av idag, säger Carola Fallgren, projektchef Arctic Design Center.

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Sara kulturhus
———————————————————–