Luleå Energi investerar 25 miljoner kronor i en ny fastbränslepanna i Råneå som planeras vara i drift i oktober. Den nya pannan ska trygga och stärka en miljövänlig, stabil och säker leverans av fjärrvärme till kunder i Råneå för en lång tid framöver.

Den nya pannan har större kapacitet och en effektivare energiproduktion, som bland annat minskar behovet av att använda fossilolja som reservbränsle. Den har också effektivare reningsteknik och orsakar mindre buller, vilket ger positiva miljöeffekter. Pannan kommer att drivas av pellets.

Markarbete görs i maj och juni och pannan planeras vara i drift i oktober 2024. Den totala investeringen är på cirka 25 miljoner kronor.

”Bytet till den nya pannan är en del i en rad investeringar för omställningen mot ett fossilfritt energisystem och samhälle. Men det är inte minst en långsiktig investering i en ännu mer miljövänlig, stabil och säker leverans av fjärrvärme till våra kunder i Råneå”, säger David Eriksson, projektingenjör på Luleå Energi och projektledare för den nya Råneåpannan.

Den nya anläggningen placeras vid den befintliga anläggningen på Tallhedens Industriområde. Det blir ett nytt pannhus, rökgasfilter, bränslesilos och skorsten. Den gamla flispannan med tillhörande utrustning rivs bort. Den nya pannan har kapacitet på 4,5 MW nyttiggjord effekt, vilket kan jämföras med dagens flispanna på 2,7 MW.

Pannan i Råneå är av flera investeringar som Luleå Energi gör under 2024 för att stärka och utveckla fjärrvärmenätet runt i Luleå.

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Luleå Energi
———————————————————–

———————————————————–
Klicka här – länk till inlägget.

Källa: Luleå Gratistidning – Näringsliv
———————————————————–