Förhandsbesked lämnat för tankstation och produktionsanläggning för vätgas

0
12

På samma fastighet som Norrmejeriers har sitt mejeri på Ersboda planeras en tankstation och produktionsanläggning för vätgas. Den nya anläggningen har fått ett beviljat förhandsbesked från byggnadsnämnden.

– Vätgasstationen blir ett bra tillskott till det växande industriområdet på Ersboda. Kanske kan Norrmejerier se över om de kan konvertera sina lastbilar till vätgas, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämnden ordförande.

Tilltänkta kunder är skogsbolag som transporterar timmer, sopbilar, bussar och taxibilar för den lokala marknaden och annan tung trafik. Det är troligtvis få privatpersoner som kommer att vilja tanka vätgasbilar till en början, men privatpersoner är en möjlig kundgrupp på sikt.

Ärendet var uppe redan i april men då det innebar en mindre avvikelse från detaljplanen ville byggnadsnämnden höra grannar innan de tog beslut. Befintlig plan anger att området ska användas som industriområde och i det ingår inte en tankstation. Då inga negativa synpunkter inkommit från grannarna och avvikelsen ses som liten har förhandsbeskedet beviljats.

Tankstationen placeras under en fontänliknade limträkonstruktion och produktionen kommer att finnas i ett inhägnat område i anslutning. Tekniken består av en elektrolysör, kompressorer och lagringsenheter och levereras i ett flertal containers som placeras ut på betongplattor.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Umeå kommun
———————————————————–