Inbjudan till pressvisning – Berättelsen tar aldrig slut, Umeå konsthall

0
7

Umeå konsthall, plan 3 i Väven, torsdag den 15 februari, klockan 14 eller annan tid efter överenskommelse samma dag. Konstnären är på plats. Varmt välkomna!

Fredrik Lindqvist
Berättelsen tar aldrig slut
17 februari – 12 maj 2024 i Umeå konsthall

Fredrik Lindqvist kombinerar den grafiska tekniken träsnitt med textil i sina bilder. Här skildras världen idag i form av djur, mode, pop och urbana världar. En salig blandning där humor och allvar står i stor kontrast till varandra. ”Jag gillar träsnittet för dess direkta och exakta uttryck. Genom att trycka det aggressiva träsnittet på mjuka, enfärgade och mönstrade tyger uppstår för mig en behaglig kontrast.”

– Fredrik Lindqvist

Den praktiska processen börjar med träsnittet. Lindqvist tecknar motivet på en träplatta och sedan skär han ut bilden med vassa knivar. Efter att allt är utskuret färgas plattan in med hjälp av en gummivals. Därefter börjar tryckningen på olika textilier. Till sist syr han ihop textilierna till en helhet med en grov tråd. Genom tygernas kulör och mönster i kontrast till träsnittet förmedlar han en bildvärld mellan dröm och verklighet. Berättelsen tar aldrig slut.

Om konstnären
Fredrik Lindqvist är född 1968 i Kristianstad. Idag är han bosatt och verksam i Arkelstorp i Skåne och i Ingolstadt i tyska Bayern. Efter studier på Konsthögskolan vid Umeå universitet 1993–97, avslutade han sin utbildning i Tyskland på Kunstakademie Düsseldorf 1997–2000. Lindqvist är representerad på bland annat Die Bayerische Staats Gemälde Sammlung i München, Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, British Museum i London och Textilmuseet i Borås

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare
Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se, 070 – 388 34 74

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Umeå kommun
———————————————————–

umeakommun