Låna energiväska på biblioteket och hitta energitjuvarna i hemmet

0
19

– Med energiväskan hoppas vi att fler får upp ögonen för vinsterna med att minska sin energiförbrukning, berättar Torgny Forss, energi- och klimatrådgivare på Umeå kommun.

Instrument som mäter läckage

Väskan innehåller fyra mätverktyg: en hygrometer som visar temperatur och fuktighet i byggnaden, en rökpenna som används för att upptäcka drag, läckage och luftrörelser, en energimätare som enkelt kopplas till apparater för att mäta energiförbrukningen och en värmekamera som visar byggnadens värmeläckage.

– Att känna till vilka prylar som drar mycket el eller om huset läcker värme är en väldigt bra grund för att kunna göra smarta energieffektiviseringar, säger Torgny Forss.

Lånas på biblioteken

Energiväskan lånas precis som en vanlig bok via kommunens bibliotek och kan reserveras via www.minabibliotek.se med hjälp av ett bibliotekskort. Väskan kan också lånas på biblioteksbussen, kommunens mobila bibliotek som stannar på 142 hållplatser i byar och samhällen.

– Det här utmanar idén om vad som ska vara möjligt att låna på ett bibliotek. Jag tror att biblioteken har jättemycket att bidra med till klimatomställningen, säger Ellen Ekbom, bibliotekarie på biblioteksbussen i Umeå kommun.

Bättre service på landsbygd

Även kommunens landsbygdsutvecklare har varit inblandade i initiativet.

– Vi spånade på hur biblioteksbussen kan utvecklas med fler servicefunktioner till nytta för den som bor på landsbygden. När vi hörde av oss till biblioteket visade det sig att biblioteket redan jobbade på den här fantastiska idén med energiväskan, säger Linn Alexandersson, landsbygdsstrateg på Umeå kommun.

Utlåningstiden är två veckor och väskan lämnas sedan tillbaka till valfritt bibliotek i kommunen. Antalet väskor är inledningsvis begränsat och väntetid kan uppstå. Förhoppningen är att satsningen med energiväskan kan inspirera fler kommuner, inte minst inom Umeåregionen.

– Eftersom vi redan har ett gemensamt bibliotekssystem inom Umeåregionen finns stor potential att växla upp satsningen, säger Ellen Ekbom.

Energiväskan är resultatet av ett samarbete mellan Energi- och klimatrådgivningen, Umeå stadsbibliotek och avdelningen Strategisk utveckling på Umeå kommun.

För mer information

Linn Alexandersson, landsbygdsstrateg, Strategisk utveckling, Umeå kommun
090-166687, linn.alexandersson@umea.se

Ellen Ekbom, bibliotekarie, Biblioteksbussen, Umeå kommun
073-6385335 ellen.ekbom@umea.se

Torgny Forss, energi- och klimatrådgivare, Miljö- och hälsoskydd, Umeå kommun
090-16 17 13, torgny.forss@umea.se

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Umeå kommun
———————————————————–

umeakommun