Temadag i skolan till minne av Förintelsen och för alla människors lika värde

0
22

Måndag 29 januari genomförs en temadag för elever i årskurs 9 till minne av Förintelsen. Temadagen hedrar minnet av alla som mördades och de som stod emot. I Förintelsen dog cirka 6 miljoner judar. Även romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Nazityskland riktade också förföljelse mot funktionsnedsatta, homosexuella och politiska motståndare. Att uppmärksamma Förintelsens minnesdag är en uppmaning att inte upprepa historiens största brott.

– Förintelsen är en skrämmande berättelse om vad som kan inträffa om vi inte behåller fokus på demokrati och människors lika värde. Temadagens syfte är att sprida kunskap om Förintelsen och de ofattbara brott mot mänskligheten som begicks av Nazityskland men även för att visa vilka paralleller som finns till rasism och främlingsfientlighet i vårt samhälle idag. Genom den årliga temadagen visar vi att vi tar avstånd från alla former av förvrängning och förfalskning av Förintelsen. Det ingår i skolans läroplan och i skolans demokratiuppdrag, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

Temadagen till Förintelsens minne har hållits i 12 år i skolan och är ett uppdrag från för- och grundskolenämnden. Den sker alltid i anslutning till den internationella minnesdagen för Förintelsens offer som i år inföll lördag 27 januari. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Temadagen genomförs under en halvdag på den egna skolan och inom den egna klassen där två filmer varvas med reflektion och diskussion. Alla skolor har ett likvärdigt upplägg framtaget av lärare, rektorer, minoritetssamordnare med stöd av organisationer och föreningar.

Temadagen ingår i elevernas historieundervisning där ett centralt innehåll utifrån kursplanen i årskurs 7–9 är: De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck. Dagen inkluderar därför såväl förarbete som efterarbete inom den ordinarie undervisningen.

Kontakt:

För frågor om innehållet på temadagen
Christopher Granberg
bitr. utbildningsdirektör grundskolan
070-377 35 92
christopher.granberg@umea.se

Ann-Christine Gradin
utbildningsdirektör
070-640 12 85
ann-christine.gradin@umea.se

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Umeå kommun
———————————————————–

umeakommun