Emmanuelle Charpentier blir hedersmedborgare i Umeå

0
44

Emmanuelle Charpentier, professor vid Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin och gästprofessor vid Umeå universitet blir hedersmedborgare i Umeå kommun. Hon tilldelas utmärkelsen för den lyskraft som hennes banbrytande och mångfalt prisade forskning har gett Umeå universitet och Umeå.

– Det känns väldigt hedrande att få bli hedersmedborgare i Umeå kommun. Jag kom hit en kall vinterdag med en hypotes och en forskningsidé. Här fick jag en institutionsledning som trodde på mig, ett laboratorium med goda resurser och en stad som hade allt det jag kunde behöva för att leva ett gott liv och bedriva min forskning. Här fick jag möjlighet att förverkliga och utveckla det som redan efter några år skulle resultera i ett nobelpris. Umeå är en gästvänlig stad som för alltid kommer finnas i mitt hjärta, säger Emmanuelle Charpentier.

Till hedersmedborgare i Umeå kan den utses som utan att vara bosatt i Umeå verksamt bidragit till Umeås utveckling, i ord och handling visat staden sin kärlek eller på annat sätt gjort Umeå känt och aktat.

Kommunfullmäktiges presidium skriver i sin motivering:

Emmanuelle Charpentier har gjort en vetenskaplig upptäckt som har skapat uppmärksamhet i hela världen. Hennes arbete har på ett enastående sätt ökat synligheten för den i många stycken världsledande forskningen vid Umeå universitet. Det kommer att locka människor till universitetet och till staden Umeå under överskådlig tid. I sina intervjuer har hon även berättat om Umeå som en plats som gav henne tid, goda livsbetingelser och resurser, vilket gjorde det möjligt att helhjärtat ägna sig åt sin forskning.

Emmanuelle Charpentier är även en viktig inspirationskälla för unga i Umeå och inte minst för unga kvinnor. Innan hon och Jennifer Doudna tilldelades Nobelpriset i kemi 2020 hade priset tidigare endast utdelats till fem kvinnor. Emmanuelle Charpentier har visat att det är möjligt att oavsett kön, med vetenskaplig briljans, ta plats i den akademiska världen och i den hårt konkurrensutsatta och mansdominerade naturvetenskapliga forskningen. Engagemanget för unga speglas också genom den möjlighet hon har att erbjuda unga forskare plats som postdoktorer i forskargrupper inom Molekylär Infektionsmedicin Sverige, MIMS, vid Umeå universitet.

– Det är svårt att fullt ut förstå och uppskatta den upptäckt som Emmanuelle Charpentier har gjort vid Umeå universitet, men vi vet att den kommer ha stor betydelse inte minst när det gäller utveckling av nya medicinska behandlingsformer och när det gäller forskning kopplat till grödor. Emmanuelle Charpentier är en inspirationskälla för de unga i Umeå och är själv ett bevis på den innovationskraft som finns här. I Umeå finns alla möjligheter, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande, Umeå kommun.

– Till detta kommer allt det hon i intervjuer har berättat om Umeå universitet, om det goda livet i Umeå och de möjligheter som staden har gett henne. Det har gjort avtryck både i Sverige och internationellt på ett sätt vi aldrig har varit med om tidigare. Vi är oerhört tacksamma för hennes insatser och de utgör skälen till att kommunfullmäktiges presidium nu tilldelar henne titeln hedersmedborgare, säger Marie-Louise Rönnmark.

Om Emmanuelle Charpentier
År 2009 rekryterades Emmanuelle Charpentier till Umeå universitet som forskningsledare vid Institutionen för molekylärbiologi och MIMS. 2012 publicerades hon den första artikeln om sin upptäckt i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science. Hon är sedan 2015 föreståndare för en forskningsavdelning vid Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin. Genom en donation från Kempestiftelserna och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse tilldelades hon samma år Emmanuelle Charpenter EC Jubileumspris vid Umeå universitet, vilket ger henne möjlighet att erbjuda unga forskare plats som postdoktorer i forskargrupper inom Molekylär Infektionsmedicin Sverige, MIMS, vid Umeå universitet.

Sedan 2016 är hon associerad hedersprofessor vid Humboldt-Universität zu Berlin. 2017 promoverades hon till hedersdoktor vid Umeå universitet. 2018 grundade hon och blev föreståndare för det fristående institutet Max Planck Unit for the Science of Pathogens, också det i Berlin.

Umeå kommun har sedan tidigare fyra hedersmedborgare:

Stieg Larsson
Stieg Larsson utsågs 2012 till hedersmedborgare i Umeå. Stieg Larsson är världsberömd för sin Millennium-trilogi. Romanserien har sålts i många miljoner exemplar och har översatts till 50 språk. Den svenska filmatiseringen av böckerna har följts upp av den amerikanska filmen “The Girl with the Dragon Tattoo”, baserad på den första boken i serien.

Anita Ingegerd Gradin
Anita Ingegerd Gradin utsågs 1997 till hedersmedborgare i Umeå kommun. Gradin är en svensk journalist, socialdemokratisk politiker och diplomat. Hon var statsråd 1982–1991 och blev 1995, i samband med att Sverige blev medlem i Europiska unionen, även Sveriges första ledamot av Europeiska kommissionen 1995–1999.

Gunnar Nordahl
Gunnar Nordahl blev 1991 hedersmedborgare i Umeå kommun. Nils Gunnar Nordahl var en svensk fotbollsspelare och tränare senare i karriären. Han var inom Serie A känd som en av de största målskyttarna genom tiderna och som centerforward i det svenska landslaget som tog guld vid OS i London 1948.

Lars Widding
Lars Widding blev 1988 hedersmedborgare i Umeå kommun. Lars Widding var under 1900-talet en av Sveriges mest lästa och produktiva författare. Han var aktiv inom områden som television, film, radio, litteratur samt inom journalistik. I Widdings böcker är Umeå stadsbild väl igenkännlig och i en småstadskrönika i fyra delar återvände Widding till barndomsstaden som inleddes med Pigan och härligheten.

Mer information:
Marie-Louise Rönnmark (S)
ordförande
kommunfullmäktige
Umeå kommun
070-655 64 84
marie-louise.ronnmark@umea.se

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Umeå kommun
———————————————————–