För att möta framtidens krav på hållbara energisystem och säkerställa en stabil elektrifiering, intensifierar PiteEnergi sitt arbete med artificiell intelligens (AI). Efter att ha utforskat teknologin i olika projekt och processer, ser vi stora möjligheter med AI som ett verktyg för att utveckla framtidens energisystem. Genom att gå med i AI Sweden, ett ledande nätverk för AI-utveckling och samverkan, siktar vi på att öka kunskapen och skapa bättre förutsättningar.
PiteEnergi ser flera områden där användningen av AI kan snabba på elektrifieringen och skapa optimala förutsättningar för utbyggnad av robusta elnät. Ett centralt område är den samhällsomställning vi ser idag, där ökningen av förnybara energikällor som solceller och fler elbilar utmanar stabiliteten i elnätet genom att skapa toppar och dalar.
– Att förutspå framtidens elanvändning är avgörande både när vi ska utveckla befintliga nät eller när vi planerar för nya. Genom att samla in data och använda AI kan vi simulera olika scenarier och få bättre beslutsunderlag när vi planerar för utbyggnad, säger Maria Åhlund, Planeringschef Elnät på PiteEnergi.
Snabb utveckling genom samverkan
För att öka vår förståelse och förmåga att nyttja AI:s potential går PiteEnergi in i partnernätverket AI Sweden, där man tillsammans med över 130 andra aktörer från olika branscher kan samverka och utbyta erfarenheter om både utmaningar och möjligheter med AI.
– Med vår breda verksamhet representerar vi energibranschen i miniatyr. Vi ser AI som en stor möjliggörare inom alla våra områden vare sig det handlar om att optimera utbyggnaden av vår infrastruktur eller minimera riskerna i vår elhandelsaffär. AI kommer också vara nödvändigt för att skapa ännu bättre förutsättningar för våra medarbetare att lyckas berättar Jörgen Andersson-Strand, VD PiteEnergi
AI Sweden samlar partners från både offentlig och privat sektor, akademi och forskningsinstitut, med målet att driva utvecklingen av AI framåt.
———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget
Källa: PiteEnergi / Pressmeddelanden (RSS)
———————————————————–