Piteåsonen och Linnélärjungen Daniel Solander har gjort stora avtryck i historien som botaniker, naturforskare, naturhistoriker, upptäcktsresande, inte minst internationellt. Han representerar även den första kontakten mellan vår del av världen och Stillahavsregionen.

Nu inleder tio konstnärer från Norrbotten tillsammans projektet ”Hemkomst”. Det sker i form av en helt unik dialog mellan 20 konstnärer från Stillahavsregionen och Island som redan skapat Solanderutställningarna ”Paradise Lost” och ”Bréf frá Íslandi”. De tre utställningarna kommer tillsammans att invigas på Piteå konsthall i februari 2025.

Daniel Solander har under senare år uppmärksammats på ett sätt som få andra av Linnés lärjungar. Det har skett inom ramen för ett omfattande tvärvetenskapligt, tvärkulturellt och framåtblickande projekt som sedan starten 2018 inkluderat Nya Zeeland, Australien och Island.

Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör på Island, och tidigare ambassadör i Stillahavsregionen, kommenterar:

-Jag är djupt imponerad över engagemanget i Piteå och hos Region Norrbotten för detta unika projekt. De involverade konstnärerna präglas av stor kreativitet, entusiasm och nyfikenhet och knyter oss samman över haven i Solanders fotspår. Utställningarna blir
också en viktig del i det kommande svensk-isländska kulturåret.

”Hemkomst” kommer att starta med en gemensam träff måndagen den 19 februari klockan 16:00 på Kaleido i Piteå mellan samtliga konstnärer och Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör på Island.

Press och media är välkomna

Kontaktperson:
Göran Dahlén
E-post: goran.dahlen@pitea.se
Telefon: 070-658 27 32

Vem var Daniel Solander?
Daniel Solander föddes i Piteå Gammelstad (Öjebyn) 1733. Vid sjutton års ålder kom han till Uppsala och blev där en av Carl von Linnés främsta lärjungar. Solander deltog senare i James Cooks världsomsegling som för första gången kartlade och utforskade Nya Zeeland och Australien. Havsviken Botany Bay söder om Sydney, liksom udden Point Solander, fick sitt namn tack vare de botaniska fynd som Solander gjorde där vid landstigningen 1770, År 1772 gjorde han även en resa till Island där han med välvillig assistans från islänningar red runt på sydvästra delen av ön och besteg Hekla.

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Piteå kommun / Pressmeddelanden (RSS)
———————————————————–