Liksom många andra drabbas även Samhällsbyggnadsnämnden av de ökade kostnaderna som sker i samhället. Vissa verksamheter och aktiviteter – främst vinterväghållningen, bärgning av Munksund 5 och kollektivtrafiken – kostar mer än budgeterat. Samhällsbyggnads rapport för första kvartalet 2023 visar på ett budgetunderskott på 400 000 kr. Därför beslutade Samhällsbyggnadsnämnden på maj månads möte att så långt som möjligt täcka upp underskotten med medel från andra verksamheter i förvaltningen.
Verksamheterna har själva parerat en del av kostnadsökningarna genom bland annat minskning av gatuunderhållet och tillfälliga intäkter som exempelvis sanktionsavgift från vindkraftsetableringarna.
– Med tanke på hur det ser ut i samhället just nu så har vi vetat att det skulle bli ett utmanande år ekonomiskt. Vi kommer att följa kostnadsutvecklingen och göra löpande konsekvensanalyser under året, säger Jan Johansson, förvaltningschef Samhällsbyggnad.
Nämnden beslutade att förvaltningsledningen, arbetsmarknad och vuxenutbildningen får avstå medel under 2023 för att täcka upp delar av kostnadsökningarna i andra verksamheter. Det innebär minskade aktiviteter kopplat till verksamhetsutveckling och digitalisering. För arbetsmarknad och vuxenutbildning uppskattas konsekvenserna inte bli så stora eftersom arbetsmarknadsläget just nu är relativt gott med ett mindre antal deltagare inom subventionerad utbildning och ferieverksamheten.
Barmarksunderhållet minskas också till att endast arbete med egen personal samt akuta vägåtgärder.
– Det är svårt att på ett snabbt sätt styra om verksamheten för att klara kostnadsökningarna då det i flera fall rör sig om långa avtal som tar lång tid att förändra. Att enbart göra förändringar i verksamheter som inte sitter fast i avtal skulle få stora konsekvenser. Genom att andra verksamheter minskar på ambitionsnivån på kort sikt kan vi täcka upp delar av kostnadsökningarna, säger Jan Johansson.
Trots dessa förändringar kommer Samhällsbyggnadsnämnden troligtvis att lämna ett underskott under 2023. Det är fortfarande för tidigt för att se vad de totala konsekvenserna av kostnadsökningarna blir för nämnden, men om utvecklingen fortsätter uppskattas helårsprognosen till minus 3,3 miljoner kronor.
– Nu har vi tagit fram en plan för att täcka upp en del av de underskott som vi ser just nu. Under hösten 2023 kommer vi att behöva göra fler förändringar och fortsätta att jobba för att på längre sikt trygga nämndens ekonomi, säger Magnus Nyström (S), Samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget
Källa: Piteå kommun / Pressmeddelanden (RSS)
———————————————————–