I Timrå får barn till föräldralediga vara på förskolan 30 timmar i veckan.
Pajala kommun däremot har lagt sig på den lägsta tillåtna nivån, 15 timmar.

När förskolebarn får syskon begränsas antalet timmar barnet får vara på förskolan. Det gäller i hela landet, men vissa kommuner erbjuder längre vistelsetider än andra.

Grundregeln är att kommuner måste erbjuda barn till föräldralediga (och arbetslösa) minst 15 timmar på förskolan. 241 av 290 kommuner lägger sig på den miniminivån. Pajala är en av dessa.

I Norrbottens län är det inte en enda kommun som höjer sig över den lägsta tillåtna nivån. Men i exempelvis Timrå får barn till föräldralediga vara på förskolan 30 timmar i veckan.

Det finns ingen officiell statistik om kommunernas regler för vistelsetider. Newsworthy har därför hämtat information om förskolornas regelverk från kommunernas webbsidor. Det gör den här kartläggningen unik.

Det finns ett tydligt geografiskt mönster. Det är framförallt i ett antal Stockholmsnära och skånska kommuner som man tillåter långa förskoledagar. I landet som helhet finns det 13 kommuner som tillåter 30 timmar i veckan på förskolan. Dessa är:

År 2018 gjorde tidningen Kommunalarbetaren en liknande undersökning. Då var det 47 kommuner som höjde sig över miniminivån. I dag är det 49 kommuner.
Det är med andra ord något fler kommuner som tillåter långa dagar nu än då. Däremot fanns det enstaka kommuner som tillät 40-timmarsveckor 2018, vilket inte förekommer längre. I Norrbottens län har Haparanda förkortat sina vistelsetider (från 20 timmar 2018 till 15 timmar 2024).

Söderhamn förkortade efter personallarm

En av de kommuner som har förkortat vistelsetiderna är Söderhamns kommun. Söderhamn fick tidigare uppmärksamhet för att man tillät 40-timmarsveckor för barn till föräldralediga. Men år 2019 skärptes gränsen till 15 timmar efter initiativ från Centerpartiet.

– Vi fick larm från personalen om enorm stress. Det var stora barngrupper och ingen tid för planering, säger Fredrik Öhlander, som är ordförande för barn- och lärandenämnden i Söderhamn.

Enligt Fredrik Ölander föll förändringen ut väl.

– Under mina två år som ordförande i nämnden är det inga vårdnadshavare som klagat. Personalen får mer tid att utveckla den kvalitativa verksamheten.

I Timrå kommun däremot har man resonerat annorlunda. Kommunen förlängde vistelsetiderna ungefär samtidigt som Söderhamn förkortade sina. Och det finns inga planer på att gå tillbaka.

– Vi tyckte att det blev konstigt när barnen till föräldralediga och arbetslösa skulle gå hem precis när de andra barnen hade kommit igång med sin dag. Det var helt enkelt bättre för barnen om de fick gå längre dagar. Nu har de rätt att gå mellan 8 och 14 varje dag, säger Lisbeth Eklund, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Timrå.

Hon betonar att det är barnen man tänkt på i första hand, men att man även tagit in personalens upplevelse.

– I utvärderingar som gjorts har det kommit fram både positiva och negativa åsikter från personalen. Men vi har inte sett någon ökning av sjuktal, säger Lisbeth Eklund.

Alla kommuner i Norrbottens län
Kopiera tabellen (för eget CMS, Datawrapper, Infogram, etc.)

Osäker på hur du kopierar en tabell? Läs mer på www.newsworthy.se/kopiera-tabeller-och-grafer.

I vissa CMS finns ett tabellverktyg där du kan klistra in tabelldata direkt i tabellredigeringsverktyget (ofta som csv eller tsv).
I andra CMS måste du växla till ”källredigering”, ”kodläge” eller liknande, och klistra in tabellen som html.

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Newsworthy (Pajala)
———————————————————–