Mari Pilventö, Vd på Tapojärvi Sverige AB.

Tapojärvi Sverige har precis vunnit ett tvåårigt avtal med Kaunis Iron, ett avtal som träder i kraft i januari 2024 och som är ett serviceuppdrag som gäller för hela gruvan och produktionen.

– För företaget men även för mig personligen känns det jättebra, jag tillbringade nämligen alla mina somrar i Pajala som barn, säger Mari Pilventö, Vd på Tapojärvi Sverige AB.

Det nya uppdraget som Tapojärvi Sverige fått för dagbrottet i Kaunisvaara, Pajala, är serviceuppdrag  och maskinarbeten för hela gruvan och dess produktion. På frågan om varför just Tapojärvi Sverige fick uppdraget svarar bolagets Vd;

– Det får ju Kaunis Iron svara på, men vi vet att vi är kända för att vara duktiga på att sköta det vi har lovat att sköta. Och att vi arbetar säkert, säkerheten är a och o för oss! Vi har en grupp inom koncernen som jobbar enbart med säkerhet.

Och när det gäller säkerhet arbetar Tapojärvi Oy ständigt med att utveckla sin säkerhetskultur och det långsiktiga målet om noll olyckor är de viktigaste fokusområdet i deras säkerhetsarbete. Företaget menar att det handlar om att hela tiden utbilda medarbetare, att systematiskt förebygga riskerna och att instruktioner följs.

– Vi arbetar mycket proaktivt och betonar också vikten av något som kan låta så enkelt men som kan vara livsavgörande – att ta hand om varandra och att bry sig om! berättar Mari Pilventö.

– Det kan handla om att våga säga till om något inte ser säkert ut, eller om någon kanske verkar trött och inte mår bra. Kan vi inte arbeta säkert ska vi inte arbeta alls.

En annan fråga som också ligger högst på företaget Tapojärvis lista är ansvar och då socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvar som de själva beskriver “i linje med företagets värderingar och principer”. De menar också att engagemanget för ansvar och hållbarhet är något de arbetar med dagligen som en naturlig del i deras övriga uppdrag.

– Ansvar och hållbarhet är en del av vår affärsverksamhet. Och vi arbetar väldigt mycket med att hitta lösningar på att vårt arbete och våra uppdrag ska lämna så få avtryck som möjligt på vårt klot.

Tapojärvi är specialiserat på gruv- och brukstjänster, men även lösningar för cirkulär ekonomi som de själva verkar inom, som handlar om att bearbeta industriella biprodukter och hitta nya lösningar för gruvindustrin.

– Vår arbetsgrupp, RDI-team, arbetar hårt med att bland annat hitta sätt att använda det sidoslagg som kommer ut vid till exempel gruvverksamhet, berättar Maria Pilventö.

Tapojärvi är ett tredje generationens familjeföretag och bygger på de värderingar som det gifta paret Esko och Orvokki Tapojärvi som startade företaget på 50-talet, hade. Tapojärvi består av totalt sju företag. Följande är koncernbolag: Tapojärvi Oy, Tapojärvi Italia S.r.l, Tapojärvi Sverige Ab och Hannukainen Mining Oy. Tapojärven Kiinteistöt Oy är ett närstående företag som bygger och förvaltar fastigheter.  Recurso Oy är ett flottförvaltningsföretag som arbetar i nära samarbete med Tapojärvi Oy. Det köper, säljer och hyr ut maskiner för användning av Tapojärvi Oy och dess dotterbolag.

– Vi är stolta över att många valt att arbeta väldigt länge hos oss, många upp till 20 år och några i 30 år. I och med det känner vi varandra ganska väl och har följt varandras liv, det skapar en fin familjekänsla.

Mari Pilventö arbetar på Tapojärvis huvudkontor som ligger i Torneå. Hon är född 1981 i Muonio, och bor med man och 6-årig dotter samt tre hundar i Torneå. Mari har läst internationell företagskommunikation på Uleåborg universitet och också studerat i Umeå, Luleå och Akureyri på Island. Sin barndoms somrar spenderade hon hos kusinerna i Pajala vilket personligen också gör henne glad över att Tapojärvi från och med januari finns på plats i Kaunisvaaragruvan.

– För mig var Pajala som paradiset på jorden, sedan barnsben, säger hon och skrattar. Och det känns så bra att vi från bolagets håll nu får vara med att vara en del i Pajalas framtid. Det tycker vi alltid är viktigt när vi kommer till någon ny by eller stad – oavsett om det är Italien eller Sverige.

– Vi ska rekrytera lokalt, och att stötta och sponsra ungdomar och barn i Pajala, kommer att bli en mycket viktig del för Tapojärvi, avslutar Mari Pilventö.

Källa: Tapojärvi Sverige

redaktionpajala