Bugarikvintetten och GlesbygdsDivan Carina Henriksson.

Nationalälvdagen firades traditionsenligt i Lainio den tredje lördagen i augusti. Firandet bjöd på flera olika programpunkter. Först ut stod ett framträdande med GlesbygdsDivan Carina Henriksson och Bugarikvintetten som en del av en miniturné för den nyskrivna sångcykeln ”Strandpartitur-Rantapartttituri”.

De 10 sångerna är skrivna på temat älv, hav, naturen och livet. Musiken är komponerad av Carina Henriksson och texterna till sångerna är skrivna och översatta av Bengt Pohjanen, Mona Mörtlund, Sture Berglund och Carina Henriksson.

En entusiastisk publik samlades för att lyssna till denna tvåspråkiga sångcykel; sångerna sjöngs på både meänkieli och svenska och Bugarikvinttetten bjöd även på en andra akt till publikens taktfasta klapp.

Lainio Hembygdsgille var arrangör för kvällen tillsammans med GlesbygdsDivan och Opera Vildmark och efter det välsmakande fikat så bjöd kvällen på ännu ett framträdande av det nybildade Byabandet ”Väylän Pojat” och vart efter kvällen led anslöt fler och fler personer upp på scenen.

Kvällen avrundades slutligen med att eldbåtar tändes på Lainioälven utanför Utmaningen; byns vardagsrum och samlingsplats; och sedan var det dags för sur-knyt. Knytkalas där Lainio Hembygdsgille stod för potatis och lök och publiken bidrog med vad var och en önskade äta.

Ett mycket lyckat evenemang som gav mersmak hos både arrangörer, kulturutövare och publik. Strandpartitur fortsätter nu på sin uruppförandeturné och de två återstående spelningar är på Piteå Museum 8/9 och Norrbottensmuseum 9/9.

Månghövdad publik i Lainio på Utmaningen.

Källa: Opera Vildmark