Luleå Energi och Rädda Barnen inleder ett samarbete med fokus på bostadsområdet Porsön i Luleå. Samarbetet innebär att Luleå Energi går in som medfinansiär till Rädda Barnen, som genom sina nationella erfarenheter kommer att jobba med riktade insatser som stärker barns rättigheter, trygghet och sociala sammanhang. Det kan handla om beprövade aktiviteter som läxläsning och studiestöd, frukostklubbar och lovaktiviteter för barn i mellanstadieåldern.
“Det här handlar om Luleås framtid. Vi ser samarbetet som en fantastisk möjlighet att göra skillnad precis där vi verkar och finns, på Porsön. Det gör vi bäst genom att bidra till jämlikhet, trygghet och framtidstro för ännu fler barn. Vi, och många fler med oss, måste våga se och prata om de utmaningar som finns i vårt samhälle, men också agera och investera för att skapa förändring. Annars tenderar våra utmaningar bara att växa”, säger Luleå Energis vd Malin Larsson.
“Vi är otroligt glada! Det här är ett partnerskap som ger oss möjligheter att göra skillnad för fler barn. Porsön i Luleå är ett område som är levande och på många sätt rikt och resursstarkt, men också förhållandevis ojämlikt. Vårt nya samarbete med Luleå Energi ger oss förutsättningar att stärka vårt arbete i området. Vi vill skapa ett tryggt område där barn och unga kan växa och leva. Framåt så hoppas vi att fler företag vill vara med och göra skillnad”, säger Ylva Löwenborg, regionchef Nord Rädda Barnen.
Rädda Barnen har haft närvaro i stadsdelen i Luleå de senaste åren. Under läsåret 23/24 erbjöd barnrättsorganisation studiestöd en gång i veckan för mellanstadiet på Porsöskolan.
“Det var så välbesökt och populärt att vi i samråd med skolan tvingades begränsa antalet deltagande för att garantera kvalitet och trygghet. Det säger en hel del om behovet som finns hos barnen själva, men också möjligheterna för oss att göra skillnad”, berättar Ylva Löwenborg.
Rädda Barnens utvärdering visade att många av barnen inte främst kom för att göra läxorna utan för att ha ett socialt sammanhang och något att göra efter skolan – eller för att få ett litet mellanmål. Omfattningen av arbetet har hittills varit en fråga om begränsade resurser och att hitta rätt samarbeten, menar Ylva Löwenborg.
Luleå Energi och Rädda barnen kommer löpande att planera de insatser som ska genomföras i projektet under kommande år för att bidra till att stärka barns rättigheter och motståndskraft, samt stärka trygghetssystemen runt barnen i en känslig ålder. Här kommer barn aktivt vara delaktiga i utformandet och val av aktiviteter. Det kan handla om läxläsning och studiestöd, frukostklubbar, lovaktiviteter och fritidsaktiviteter inom kultur och idrott, beprövade insatser som har visat på lyckat resultat i Rädda Barnens långsiktiga lokala utvecklingsarbete på andra platser i Sverige. Arbetet på Porsön kan även komma att utvecklas med studiebesök, föreläsningar och mentorskap mellan barn och vuxna.
“Ett långsiktigt och hållbart samhälle kräver partnerskap mellan samhällets alla aktörer. Nästa steg är att fler aktörer engagerar sig i partnerskapet för att skapa ett tryggt och hållbart samhälle för barnen”, säger Ylva Löwenborg.
/Slut pressmeddelande/
Kontaktpersoner:
Luleå Energi
Sofia Müller, Kommunikationsstrateg, Luleå Energi
073-0576145
sofia.muller@luleaenergi.se
Rädda Barnen
Ylva Löwenborg, Regionschef
076-852 03 95
ylva.lowenborg@rb.se
Om Luleå Energi:
Luleå Energi har en lång tradition av att på olika sätt stötta samhället. Vi tror på Luleå och Norrbotten och vi vill vara en självklar drivkraft i regionens energiomställning. Därför satsar vi på hållbara samarbeten som bidrar till energiomställningen samtidigt som vi skapar ett trivsamt Luleå. Vi sponsrar stora som små föreningar, evenemang, kulturhappenings och andra händelser. Luleå Energi har ett ansvar och en unik möjlighet att påverka samhällsomvandlingen i en hållbar riktning.
Utifrån denna bakgrundsbeskrivning sammanfaller Rädda Barnen och Luleå Energis respektive målsättningar väl för gemensam samverkan på Porsön. Samverkan sker genom ett antal aktiviteter med och för barnen på Porsön där Luleå Energi går in som medfinansiär tillsammans med Rädda Barnen. Rädda barnen är utförare utifrån sina metoder och sin kompetens kring områdesbaserat rättighetsarbete.
Om Rädda Barnens arbete:
Rädda Barnen är världens största oberoende barnrättsorganisation. Vi arbetar globalt, i Sverige, i Norrbotten och i Luleå för att barnkonventionen ska vara verklig för alla barn. Rädda Barnens arbete går även i linje med de globala målen där barns rättigheter är en förutsättning för att dessa ska kunna nås. Vi arbetar för och med barn som lever i olika typer av utsatthet och har stora utmaningar i att få sina rättigheter tillgodosedda.
Rädda Barnen har lång erfarenhet över hela landet att arbeta med långsiktigt lokalt utvecklingsarbete tex i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett sådant lokalt utvecklingsarbete genomförs för närvarande på Hertsön i gott partnerskap med bland andra Lulebo. Rädda Barnen kan se att effekterna av ett sådant arbete leder till tillit och förtroende, skapar engagemang hos de som bor på platsen, det bidrar också till ökad trygghet i området. Sammantaget leder det till en ökad social hållbarhet och attraktivitet av bostadsområdet.
Om bostadsområdet Porsön och de behov som Rädda Barnen ser:
Porsön är ett område i Luleå som utöver bostäder och ca 5 500 invånare inrymmer ett universitet med campus, företag och industrier. Den internationella prägeln och närvaron är stor – så även den gröna omställningen. Det är ett resursstarkt men också förhållandevis ojämlikt område.
I den socioekonomiska kommunanalysen ”Den sociala kompassen” från 2022 framgår det att Porsön tillhör den grupp av områden i Luleå där det återfinns en låg förvärvsgrad, höga ohälsotal, hög arbetslöshet och hög andel med ekonomiskt bistånd. Under 2021 gjorde Riksidrottsförbundet en undersökning som visade ett samband mellan socioekonomiska förutsättningar och föreningsaktivitet bland barn och unga. I Luleå är i genomsnitt 45,2 procent av ungdomarna aktiva i en idrottsförening. På Porsön är siffrorna cirka 25 procent.
———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget
Källa: Luleå Energi
———————————————————–