Endast en tredjedel av de satsade pengarna kommer till användning. Illegala sajter är också ett stort problem.

En ny rapport från ANA (Association of National Advertisers) har avslöjat oroande insikter om investeringar i programmatisk reklam. Rapporten påpekar att mer än två tredjedelar av marknadsföringspengarna som spenderas på programmatisk reklam försvinner försvinner i den programmatiska handeln.

– Ingen bra ekvation varken för annonsörer eller svenska mediehus”, säger Peter Mackhé, medieexpert på Sveriges Annonsörer.

En ny branschövergripande rapport visar hur mediabyråer, inklusive toppannonsörer, fortsätter att slösa pengar på ineffektiva leveransvägar och media av låg kvalitet. Denna upptäckt belyser ineffektiviteter och brister i transparens inom den programmatiska reklamsektorn. ANA uppmanar företag att noggrant granska sina marknadsföringsstrategier och att söka efter mer ansvarstagande och transparenta metoder för att säkerställa att deras investeringar ger konkreta resultat. Denna rapport utgör en viktig varningsignal för branschen och uppmanar till en omfattande översyn av hur digitala reklamkampanjer hanteras och utvärderas.

Illegala sajter ett problem

Illegala sajter tjänar miljontals kronor genom reklam från annonser. Det är pengar som går rätt ner i brottslingarnas fickor. Det är även viktigt att illegala sajter inte ges reklamutrymme och på så sätt hamnar överst i sökresultaten på stora sökmotorer såsom Google.

Sedan 2015 har Sveriges Annonsörer och Rättighetsalliansen publicerat ”varningslistan för illegala sajter” en lista med illegala tjänster som olovligen visar bland annat filmer och TV-serier.

Källa: Sveriges Annonsörer