Luleå Gratistidning spanar efter lokala talanger, föreningar och företag på nätet och sociala medier som är intresserade av att få större spridning av sina texter, bloggar, bilder och videoklipp. Det är stora vinster när man kopplar ihop den lokala tidningen med den lokala webbplatsen. 

De lokala gratistidningarna har gått stärkta ur den pågående konkurrensen med de traditionella betaltidningarna som blir färre eller försvinner. När mediestödet görs om och anpassas till att mer gynna gratistidningarna och PostNord har slutat med reklamutdelning blir den lokala gratistidningen allt viktigare källa till information. Nu lanserar Luleå Gratistidning en ny digital plattform med sin lokala webbplats – lulea.gratistidning.com. Dessutom görs fler satsningar under hösten för att stärka den lokala relevansen och närvaron än mer.

– Vi  har funnits i Luleå över 10 år och fortsätter vår resa där vi ­utvecklar tidningen från ­renodlat annonsblad till en lokal gratis­tidning där man som läsare får en bra mix av ­annonser, samhälls­information lokala nyheter. Vår prognos är ljus, samtidigt ser vi ­ödmjukt hur vår ­­läs- och kundkrets stadigt ökar runt om i landet, säger Peder Gidlund, ansvarig utgivare av Luleå- och Norrbotten Gratistidning.

En ny ”Mediestödsutredning” presenterades i slutet av juni och den innehöll förslag som förändrar mediestödet i grunden. Endast två av de sex nuvarande kategorierna som stödet omfattar behålls. Syftet är att tydligare främja lokal journalistik via ett behovsanpassat redaktionsstöd istället för stöd till tidnings­titlar. Vid ett god­kännande ska det nya stödet börja gälla från och med 2024. Kartan över mediestöd ritas om i grunden och går från fokus på mångfald till fokus på demokrati.

– Vi välkomnar det verkligen och det är en mycket viktig demokrati­fråga, säger Peder Gidlund. Aldrig tidigare i modern tid har det varit ­viktigare att nå ut till alla människor med korrekt information som motverkar falska nyheter och åsiktsbubblor som vi ser i bland annat ­sociala medier.

En annan stor ­förändring meddelades av PostNord i september då besked kom att man slutar dela ut reklam under våren 2023. Det innebär att företaget tar bort möjligheten för bred masskommunikation via oadresserad direktreklam (ODR) till hushållen. I och med det får gratistidningarna en ännu viktigare roll då de fortsätter att delas ut till alla hushåll. Större rikstäckande kedjor ser sig om efter alternativ till PostNord och JULA, Jysk och ÖoB är några exempel på varumärken som redan har börjat att synas i gratistidningen.

Stor satsning på print och digitalt

Luleå Gratis­tidning lanserade innan pandemin sitt system ”Magneto” för att samla in och bearbeta relevant information från ”Locals” – privat­personer, föreningar och företag i Luleå. Av naturliga orsaker avstannade det mesta inom idrotts- och kulturlivet i samband med pandemin. Nu när allt går tillbaka till det normala har ”Magneto” utveck­lats ytterligare med fler kopplingar till källor vilket ger ännu större möjlighet till intres­sant innehåll och ökad spridning.

Magneto förenklar hämtning och spridning av flöden mellan olika källor på Internet. Nu har systemet utvecklats ytterligare vilket har öppnat upp fler möjlig­heter att presentera information från olika sociala kanaler. Peder Gidlund, Luleå Gratis­tidning, är en av de som arbetar med Magneto och ser det som en stor förbättring att det nu även blir möjligt att få uppdateringar från fler källor och publicera­ de på den lokala webbplatsen och i tidningen.

Innehåll från lokala talanger

– Internet är som alla vet fullt av information, både bra och dålig, men framför allt finns det alldeles för mycket för att man skall hinna ta del av allt. Vi som ”superlokalt mediehus” har en viktig roll att försöka sortera fram och lyfta upp det som håller kvalitativt och är rele­vant för Luleå. Det finns många lokala talanger som skriver, lägger upp både bilder och filmer som är grymt bra, säger Peder Gidlund.

”Instablogg”– bloggandet utvecklas

Det traditionella blogg­andet har minskat men samtidigt berättar Peder Gidlund att många föreningar och privatpersoner istället ”bildbloggar” på sociala medier. Det finns myck­et spännande där, men innehållet är utspritt och inte samlat på ett vettigt sätt. Det har blivit ett ganska lågt engagemang och man når oftast inte längre än till de som redan är ”följare”. Efter ett tag när nyhetens behag lagt sig slutar man ofta med uppdateringar och allt dör ut.

– Under vårt redaktio­nella arbete slås man av hur fina bilder förening­ar och privatpersoner tar, därför känns det roligt att kunna hjälpa de nå ut med sina bilder och uppdateringar till mer människor, intres­set är nog större än vad man kan tro, folk måste bara få en möjlighet att ta del av allt spännande, säger Peder.

Bildblogginlägg från Instagram hämtas av Magneto och publiceras på Luleå Gratistidnings lokala webb (lulea.gratistidning.com) under kategorin ”Bloggar – Luleå Style” med länk­ning till ursprungliga källan. Ett urval publ­iceras även i papperstidningen vilket ökar spridningen av inläggen men också läsvärdet i tidningen.

– Det känns bra att föreningar och personer vill dela med sig och vi ser att det finns ett stort intresse för den typen av innehåll. En viktig för­del är att man då även når de som inte har till exempel Instagram, av­slutar Peder Gidlund.

Söker ”Locals”

Luleå Gratistidning är just nu i full färd att hitta ”Locals” och uppmanar folk som har tips om föreningar, företag eller privatpersoner vars innehåll förtjänar större spridning höra av sig. Luleå Gratistidning stärker sin lokala närvaro genom att kunna erbjuda lösningar både inom print och digitalt.

Magneto är ett system framtaget av Gratistidningen för insamling, bearbetning och distribution av lokala och relevanta News, Bloggar, Bilder och Videoklipp. Inläggen väljs ut och hämtas från olika källor på Internet och läggs upp för vidare spridning på Luleå Gratistidnings Lokala webb (lulea.gratistidning.com).

Den lokala gratistidningen vs Sociala Medier

I dagens digitala era är det nästan omöjligt att undvika sociala medier. Plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och TikTok har blivit en central del av våra liv och erbjuder en möjlighet för butiker och offentliga aktörer att synas sina produkter och budskap. Men trots den ökande populariteten och tillgängligheten av sociala medier, finns det en växande risk för att kommunikation blir ytlig och missar den viktiga kontakten med de som bor på orten.

– Att kommunicera på sociala medier är att ta en enkel väg, där man kan fastna i en virvelvind av klick och gilla-markeringar, men sakna den verkliga interaktionen med målgruppen. Det är lätt att glömma bort att bakom varje användarnamn finns det faktiska människor med egna behov och preferenser. För att verkligen nå ut till de som bor på en ort, måste man gå längre än att bara skapa ett sponsrat inlägg på sociala medier och där finns gratistidningarna som en naturlig kanal att använda. Vi är dessutom lokala och jobbar hårt för att man skall leva som man lär. Vill man att kunderna skall handla lokalt då är det nog viktigt att man faktiskt syns lokalt, säger Peder Gidlund.

Han menar också att det för offentliga aktörer är ännu viktigare att inte enbart förlita sig på sociala medier som sin huvudsakliga kommunikationskanal.

– Visst kan man nå ut till några följare genom att publicera information och nyheter på dessa plattformar, men det finns en risk att viktig information inte når de som verkligen behöver den. Att marknadsföra sig på sociala medier får inte bli en ursäkt för att släppa ansvaret att kommunicera på andra sätt, avslutar Peder Gidlund

Faktaruta RSS

Vad är RSS?

Magneto-systemet arbetar bland annat med RSS-flöden där innehåll kan hämtas med automatik från olika webbsidor med RSS-flöde.

RSS, Rich Site Summary (även känt som news feed eller nyhetsflöde) hämtar nyheter från webbsidor. Ofta består själva innehållet av en rubrik och lite brödtext. Den här typen av information brukar användas på bloggar och nyhetssidor. Genom att prenumerera på ett nyhetsflöde kan man få reda på vilka de senaste nyheterna är utan att behöva besöka hemsidan.

Hur använder man RSS?
Generellt sätt så är det första man behöver en nyhetsläsare (RSS-läsare). En nyhetsläsare kan vara ett program som är installerat på din dator, eller en webbsida med stöd för RSS-läsning. På samma sätt som du använder ditt e-postprogram tar du ner nyhetsflödet med din nyhetsläsare. De flesta e-postprogram och webbläsare kan idag hantera RSS om du har en sådan behöver du inte installera en speciell nyhetsläsare.

Hur prenumererar man på ett RSS-flöde?
På webbsidor som erbjuder RSS-flöde brukar det under varje nyhetslista finnas en länk som heter RSS. Om du klickar på den länken kommer du till en sida med en länkadress. Många RSS-läsare känner av att det är en RSS-länk du klickat på och öppnar sig automatiskt. Om den inte öppnar sig så kopierar du länkadressen och klistrar in den i din RSS-läsare så får du de senaste nyheterna direkt uppdaterade i din nyhetsläsare så fort de läggs ut.

Källa: Luleå Gratistidning