Varje dag serveras drygt 3 miljoner måltider inom offentlig sektor i Sverige. Idag, den 19
oktober är det Offentliga måltidens dag som är en dag då vi hyllar alla dessa fantastiska
måltider och uppmärksammar allt arbete bakom dem.

Fotograf/Källa: Pajala kommun

Varje dag serveras det ca 1300 portioner i våra kommunala förskolor, skolor och inom äldrevården i Pajala kommun. Det arbetar totalt 22 personer i kommunens produktions och mottagningskök som ser till att det finns måltider att servera 365 dagar om året.

– I möjligaste mån försöker vi använda råvaror från norrländska livsmedelsproducenter och när det är möjligt, särskilt vid speciella tillfällen, handlar vi lokalt, berättar Joel Medelid, kostchef i Pajala kommun.

Matsedlarna till skolan sätts samman utifrån undersökningar av elevernas favorit respektive minst favoriträtter samt styrs av budget, lagar och regler.

– Enligt våra undersökningar är favoriträtterna i Pajala kommuns skolor köttbullar och makaroner, lasagne och tacos, säger Joel Medelid.

De offentliga måltiderna har stor betydelse för att främja folkhälsan, nå målen i Agenda 2030 och stärka svensk matproduktion. Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. MATtanken förstärker dagen i samverkan med Måltidsakademien.

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Pajala kommun
———————————————————–