Nya dagbrott, ny flotationsanläggning, större produktionsapparat. För Lisa Allan, HR-partner på Kaunis Iron, är det bråda dagar.
– Det är en utmaning att hitta rätt personer till rätt jobb. Men vi rekryterar både regionalt, nationellt och internationellt.

Kaunis Iron ska växa, nya dagbrottet Sahavaara väntar och just nu byggs nya flotationsanläggningen i anrikningsverket i Kaunisvaara. Steg för steg ska det nya Kaunis Iron färdigställas, det som i projektform kallas för Kaunis Iron 2.0. För HR-partner Lisa Allan betyder allt detta att arbetet med att säkerställa att Kaunis Iron får in rätt kompetenser via nya medarbetare intensifieras nu:
– Det är utmanande, absolut. Vi måste hitta rätt människor och knyta dem till oss. Vi vill hitta bra personer som passar hos oss. Det gäller också att de ska vara utbildade och erfarna på rätt sätt.
– Det gäller också för oss på HR att hitta rätt partners för att klara att rekrytera dessa kompetenser. Vi jobbar med externa rekryterare också för att få in rätt underlag.

I dagsläget är regionen ”överhettad” av en rad stora industrietableringar, det talas om investeringar på flera 100 miljarder totalt sett i nya fossilfria stålverk och nya verksamheter. Så kampen om nya medarbetare väntas hårdna när de nya industrierna börjar rekrytera personal. Men, Kaunis Iron har hittat en egen unik rekryteringskanal, i Sydafrika.
– I Sydafrika är vi nog ganska ensamma, där nere har också många redan hört talas om oss. Vi börjar bli etablerade.

Att det blev just Sydafrika har en personlig koppling till Lisa Allan själv, för hon har gjort samma resa.
– Jag och min familj bestämde oss för att ställa om livet och lämna Sydafrika. Vi hade tidigare faktiskt bott i Skåne en tid så vi kände till Sverige väl. Men, Pajala är inte som Skåne, förstås.

Flytten till Pajala blev en rejäl omställning, från Sydafrikas milda klimat utan några större förändringar under året, till Pajalas tvära kast mellan sommar med midnattssol och 25 plusgrader, till snöklätt vinterland med norrsken och minus 25.
– Det blev en rejäl förändring, men en bra förändring. Vi har inte ångrat oss, vi trivs verkligen här. Alla har varit så varmt välkomnande. Vi känner oss verkligen väl omhändertagna.

Nu har hon så själv rollen som rekryterare, hur säljer hon då in Pajala till andra sydafrikaner, vad är ”hisspitchen”?
– Vi jobbar inte så. Vi vill ge en så ärlig bild som möjligt av hur det är att leva och jobba här, inte överdriva något. Du måste få se både det bra och det som är lite mer utmanande. Det kan vara tufft att flytta med barn och anhöriga.
– Därför bjuder vi in anhöriga också att besöka oss i slutdelen av en rekryteringsprocess. Dels för att vi ska få träffa dem och känna att det här blir ”rätt” också för oss, men främst för att de ska få uppleva Pajala, Luleå och gruvan själva. Få träffa möjliga arbetskamrater och åka och se skolor, butiker, ja, allt de eventuellt är nyfikna på.

Det faktum att Kaunisvaara ligger så nära Finland gör också att många finska medborgare pendlar till jobbet på Kaunis Iron.
– Vi tittar på att göra mer aktiviteter i Finland, faktiskt, för det finns nog mer potential där, så vi kan kanske rekrytera fler från vårt grannland. Vi måste se de möjligheter som finns i vårt närområde, samtidigt som vi jobbar internationellt, konstaterar Lisa Allan.

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Kaunis Iron
———————————————————–