Länsstyrelserna har uppdraget att arbeta med, samordna och följa upp Sveriges miljömål regionalt. Genom provtagningar, undersökningar, indikatorer och kunskap om miljön i länet följer länsstyrelsen utvecklingen och sammanställer den i en årlig rapport.
– Många åtgärder är genomförda under året, men mycket mer behöver göras. Det saknas tyvärr finansiering och ibland även samordning, underlag och kunskap, säger Emilie Vejlens, som arbetar med miljömål och miljöövervakning på Länsstyrelsen i Gotlands län.
Exempel på åtgärder under året:
- Anläggning och restaurering av våtmarker och bevattningsdammar, vilket har flera positiva effekter.
- 15 miljoner i beviljat stöd genom Klimatklivet, för att minska utsläppen av växthusgaser.
- Upprustning och nyanläggning av vandringsleder, för ökad kunskap och folkhälsa.
– Vi har precis också genomfört evenemanget Grön jul för att inspirera till ett mer hållbart julfirande, säger Emilie Vejlens.
Kritiskt för den biologiska mångfalden
På Gotland är det endast målen ”Frisk luft” och ”Bara naturlig försurning” som är nära att nås. Det är mycket tack vare att utsläppen av kväveoxid mer än har halverats sedan 1990. Stegvis skärpta avgaskrav på personbilar och tunga fordon är den främsta anledningen till det. Det gör också att den försurande effekten på miljön och vittringshastigheten på byggnader har avtagit.
– Det tar lång tid för naturen att återhämta sig. Vi måste ha uthållighet innan vi ser effekter i miljön efter olika åtgärder, som restaurering och minskade utsläpp, säger Emilie Vejlens.
Övriga av de 16 miljökvalitetsmålen som kan följas upp på regional nivå kommer vara svåra att nå till 2030. Mål kopplade till biologisk mångfald rör sig fortsatt i negativ riktning. Resterande mål har som tidigare år en neutral eller oklar utveckling.
– Klimatförändringen påverkar framför allt miljömål med vatten. För den biologiska mångfalden är det kritiskt både på land och i havet. Det är en alarmerande signal om att vi måste fortsätta att agera. Alla behöver anstränga sig på sin nivå. Det gäller myndigheter, företag, övriga organisationer och privatpersoner, säger Emilie Vejlens.
———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget
Källa: Länsstyrelsen Gotland
———————————————————–