Landshövdingen: “Det är avgörande att näringslivet är med på tåget”

Näringslivet har en stor betydelse i arbetet med att utveckla och stärka den gotländska beredskapen för kriser och krig. I september träffade Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland representanter för länets företagare för att diskutera beredskapsfrågor, och hur näringslivet på ett tydligare sätt ska kunna inkluderas i beredskapsarbetet. Det finns behov av ett särskilt forum där myndigheter och näringsliv regelbundet kan träffas för att gemensamt utveckla Gotlands beredskap, eftersom denna stora fråga bedöms som svår att hantera inom de nätverk som redan finns i länet.

Septemberträffen har nu utmynnat i bildandet av ett forum med namnet Civilt beredskapsråd för näringslivet, som samlades för ett första möte på torsdagen.

– Det är avgörande att näringslivet är med på tåget och att vi tar ytterligare steg framåt, sa Anders Flanking när han inledde eftermiddagen.

Privata företag förser oss löpande med allt från livsmedel och olika typer av insatsvaror till energi och transporter. Det handlar om varor och tjänster som i många fall är nödvändiga för att skapa uthållighet under störda förhållanden, och för att ytterst klara de påfrestningar som ett krig leder till.

Aktörerna i rådet representerar bland annat transporter, handel, energi och lantbruk, vid sidan av länsstyrelsen, Region Gotland och Försvarsmakten. Under mötet fick alla fick ge en översiktlig bild av den egna organisationens beredskapsarbete, medan länsstyrelsen bland annat redogjorde för budgetpropositionen för 2025 där regeringen skriver om sina förväntningar och uppmaningar till näringslivet gällande dess roll i samhällets beredskap. Det handlar till en del om att förbättra samverkan, ta fram egna beredskapsplaner och i större omfattning delta i utbildningar och övningar.

Andreas Nypelius, regionordförande för LRF Gotland, ser tydliga vinster med länets storlek när det gäller beredskapsarbetet:

– Fördelen med Gotlands litenhet är att vi genom samverkan har möjlighet att hitta lösningar innan något hunnit gå så långt som till en krissituation. Det här nya forumet är ett bra sätt att för näringslivet att få reda på vad som förväntas av oss inom det moderna totalförsvaret, konstaterar han.

– Ett forum för samverkan kring beredskapsfrågor är en styrka för Gotland och vi vet av tidigare erfarenheter att samverkan gynnar alla. Det finns ett stort engagemang och mycket kunskap kring beredskapsfrågorna inom de olika branschorganisationerna, och vi ser fram emot att både lära oss mer och dela med oss av våra egna erfarenheter, säger Oskar Lindehejd, vd för Gotlands energi AB.

———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget

Källa: Länsstyrelsen Gotland
———————————————————–