Fokus på värdegrund, jämställdhets- och jämlikhetsarbete

Övre rad från vänster: Emma Strömberg P2013, Fanny Velinge P2012, Jessica Nilsson P2016/2017. Nicole Möller P2016/17. Mellan rad från vänster: Linda Helledaij U19, Patricia Brunner P2025, Linnea Rundby United parasportlaget.

En ny styrelse valdes på årsmötet i april och fokusområden för de kommande åren finns presenterade i föreningens verksamhetsplan med både kort- och långsiktiga mål. Föreningen gör en rejäl insats i värdegrundsarbetet och ett nytt fokusområde är att arbeta med jämlikhet och öka jämställdheten i föreningen.

Fokusområde värdegrundsarbete

Föreningen ingår i ett samarbete med RF/SISU Gotlands projekt ”Södra Gotland samverkar” som drivs av Nina och Peter Rung. Tillsammans med främst Peter utbildas styrelse, sportkommitté, ledare och spelare i våldsprevention.

Utbildningssatsningen i FC Gute riktar sig till både barn, ungdomar och vuxna i föreningen och vi vill belysa inte bara fysiskt och psykiskt våld i nära relationer, utan också hot och våld och kränkningar både i och utanför vår verksamhet antingen det sker i deras vardag eller på nätet. Vi arbetar även med attityder i omklädningsrummen, på planen och läktaren utifrån machokultur, negativa mansnormer och normer i allmänhet. Vi vill att vår förening erbjuder en sund fostransmiljö för unga i vår verksamhet.

Vi har runt 360 manliga spelare och ledare i FC Gute. För dom vill vi vara en förening och en samhällsaktör som tar ansvar och tar ställning mot våld och som utbildar och arbetar aktivt med våldsförebyggande insatser för att vi ska bli en stark kraft för ett tryggare samhälle. Men vi representerar i dagsläget bara en grupp i samhället – nämligen pojkar och män.

Fokusområde jämlikhet och jämställdhet

Av ca femtio ledare i föreningen är det endast sju kvinnliga ledare. Det är alldeles för få men så många har aldrig funnits tidigare i föreningen. Enligt en undersökning av svenska fotbollsförbundet så är så få som sex procent av fotbollstränarna i Sverige kvinnor, både på pojk- och flicksidan. FC Gutes statistik är långt under sex procent strecket. Det har föreningen som ett av sina fokusområden att förändra. Vi vill ha fler tjejer och kvinnor som ledare.

Vi kommer att satsa på att alla nystartade lag ska ha mixade ledar- och tränargrupp. Vi tror på vikten av både kvinnliga och manliga förebilder till våra barn och ungdomar och vi har genom åren haft ett fåtal kvinnliga ledare upp i de äldre lagen som vi vet haft stor betydelse för både ledarstaben och spelarna. För att lycka med det målet måste vi ha aktiva rekryteringskampanjer och vi startar med den här artikeln.

Vi har ställt några frågor till våra kvinnliga ledare som finns i föreningen idag:

Vad är det bästa med att vara ledare?

Linda: Att finnas till, att vara där för att lyssna på alla spelare, en extra mamma, att se dem utvecklas som individer och inte bara som spelare

Linnea: Att man får se utvecklingen i spelarna. Att få ta del av den fina gemenskapen som laget har.

Fanny: Det är roligt och fint att följa spelarna och se dom utvecklas och växa. Skapa relationer med spelarna och hjälpa dem skapa relationer med varandra.

Emma: Det bästa med att vara ledare är att få vara en del av andras utveckling, det gör gott i mitt liv. Att leda och utveckla positiva och trygga individer som kan samarbeta med många är viktigt för mig i det lilla samt för laget och samhället i det stora. Att jag då får möjlighet att vara ledare till min son är ju fantastiskt roligt eftersom jag får mer tid med honom. Sen har jag själv spelat fotboll som tonåring och har stort intresse för fotboll så det är fantastiskt att få vara nära fotbollen igen.

Patricia: Glädjen från barnen! Att se dom utvecklas och växa både som spelare och personer.

Nicole: Fantastiskt att få vara en del av barnens utveckling och se deras glädje till sport. Att få hänga i det sammanhanget tillsammans är så himla kul.

Jessica: Grunden för mig är att ge barn och ungdomar möjligheten att ha en värdefull sysselsättning som innebär att de rör sig för att ha ett friskt och hälsosamt liv. Att jag dessutom delar fotbollsintresset med dom är bonus. Min drivkraft är att vara en trygg vuxen som med sunda värderingar ger förutsättningar för glädje och gemenskap. Jag tycker att särskilt lagidrotter är så viktiga för individernas utveckling. Att ingå i ett lag är ett lärande att ge och ta, samarbete, förståelse för andra som är viktiga ingredienser för att kunna fungera i andra sociala sammanhang livet ut. Idrott är en av de viktigaste friskfaktorerna i ungas liv. Och så är det så himla skoj att få hänga med unga!

Anser du att det är viktigt att våra lag har både kvinnliga och manliga ledare?

Linda:  Ja, män och kvinnor är olika, och det är viktigt ifrån en tidig ålder att spelare får ta del av olika kunskaper och perspektiv.

Linnea: generellt beror det inte på könet utan personligheten. Men jag tycker det är bra att ha både kvinnliga och manliga förebilder inom idrotten.

Fanny: alltid bra med heterogena ledargrupper. Det gör att vi får ett större och vidare perspektiv i laget och i föreningen. Klassisk win win situation.

Emma: Det är viktigt med både manliga och kvinnliga förebilder i all form av utveckling. Jag blir glad när jag här på Gotland ser att oavsett idrott ökar andelen kvinnor. Men vi behöver vara fler kvinnliga förebilder.

Patricia: Ja, som överallt är en mix av olika det bästa. Vi kompletterar varandra!

Nicole: Jag tror det är oerhört viktigt att man får ha både kvinnliga och manliga ledare och förebilder. Vi har olika sätt att vara och leda på och kvinnor KAN!

Jessica: Stort JA på den frågan. Vi män och kvinnor kompletterar varandra. En annan aspekt är att vi kvinnor är lika viktiga förebilder för våra söner som deras pappor. För mig har det alltid varit en drivkraft att som tjej och kvinna visa mina och andras barn att oavsett vem och vad vi föds till så är vi lika viktiga.

Vad skulle du vilja säga till alla andra tjejer och kvinnor så att de väljer att bli ledare?

Linda: Våga, ta chansen, det är värt de. Skulle inte byta ut alla upplevelser jag upplevt under mina år som ledare, alla har varit fantastisk!

Linnea: Om du tycker om fotboll och träna och är intresserad att vara ledare, så kör!

Fanny: Ta chansen om den kommer. Det är fantastiskt roligt och berikande.

Emma: Jag skulle vilja säga, kom det blir kul!

Patricia: Tänk inte för mycket, kör bara, det blir kul!

Nicole: Du kan också! Ta chansen att vara med och utveckla och framför allt dela glädjen med barnen i en härlig idrottsmiljö.

Jessica: I tio år var jag ledare för P03/04. Jag har skapat så många relationer med ungdomar och än idag har jag helt underbara möten när jag träffar dom. Jag fick dela intresse med min son och alla hans lagkamrater och vara en del av deras vardag och utveckling som människor. Det kan inte bli bättre än så som förälder. Nu tränar jag de yngsta i föreningen och det är helt underbart och massa kramar får man. Så häng på oss andra fotbollsmorsor så att vi blir fler!

Nya lag

I höst startar vi upp vårt första Fotbollskul för flickor. Vi kommer att rikta oss mot åldrarna födda 2017–2019. Vi har redan nu rekryterat en kvinnlig ledare. Gotland behöver fler flicklag för att ha fler lag att möta när de kommer upp i åldrarna

Vi kommer även starta upp pojklag i samma ålder.

Vill ditt barn spela hos oss och du vill bli ledare så hör av dig. Vi startar upp lag när vi har ledare.

Följ oss på vår facebook sida eller Instagram där information kommer att läggas ut.

Ni kan också höra av er till info@fcgute.se för frågor och anmälan

Källa: FC Gute

Text: Jessica Nilsson