Vi ville visa att EPA-ungdomarna är viktiga för oss. När de blir sedda och hörda tar de ansvar, menar Ellinor Lundström vd för OK Norrbotten. Foto: Maria Fäldt.

Det finns en hel del vuxna som inte gillar EPA-traktorer. Somliga vill till och med att de ska förbjudas. Och inte blir det bättre när EPA-ungdomar stökar och skräpar ner, som vid OK Norrbottens station OKQ8 Center i Luleå. Där har det varit både bus och fylla på helgerna.

– Vi tänker tvärtom. Ungdomar som blir sedda och hörda tar ansvar. Därför bjöd vi in dem och deras EPA-traktorer till en gratis tvättkväll. Redan kvällen efter var det mycket lugnare, mindre skräp och vi behövde inte stänga toaletten inne på stationen, berättar Ellinor Lundström, vd för OK Norrbotten.

OK Norrbotten har funnits i nästan 100 år, har 200 medarbetare och 34 stationer i länets samtliga kommuner. Sedan 1928 har den kooperativa rörelsen arbetat för Norrbottens och sina medlemmars bästa. Idag har den ekonomiska föreningen drygt 120 000 medlemmar i länet, nästan varannan norrbottning.

– Det förpliktar, inte minst när det gäller vårt bemötande mot alla tjejer och killar som är motorintresserade och kör EPA-traktor. De är ju vår framtid i ett levande län. Norrbotten är dessutom ett av landets mest EPA-täta län. Bara i Luleå finns fler än 500, förklarar Ellinor Lundström.

Inbjudan till ungdomarna spreds via OK Norrbottens sociala mediekanaler och fick stort gensvar. EPA-traktorerna stod i kö till stationens tvätthallar. Medan de väntade, bjöd personalen på pizza och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) berättade om risken med rattfylla och lät dem som vågade känna på hur det är att volta med en bil.

– Bilbältet räddar liv. Vi visade också hur mycket alkohol det är i olika drycker, till exempel en folköl, och att man absolut ska låta bli EPA-traktorn om man druckit och dagen efter, sa Anders Marklund från MHF.

Norrbotten inspirerar

OK Norrbottens satsning på att bjuda in EPA-ungdomar har gett stort gensvar hos såväl medlemmar som allmänheten i länet. Även övriga OK-föreningar runt om i landet har blivit inspirerade att göra liknande satsningar.

Vad tycker då EPA-ungdomarna?

– Fantastiskt, tyckte Elvira Johansson, 16, som kört fem mil från Boden för att delta på tvättkvällen i centrala Luleå. Det är ju bra att både få lära sig om hur man tvättar bilen och undviker faror i trafiken. Och det kommer säkert att minska stöket.

– Väldigt roligt, våra bilar var ju jätteskitiga så det behövdes verkligen. Vi hoppas att det blir fler gånger, sa Alise Öberg, 17, från Örarna och Alvina Nyman, 16, från Brändön.

Nya tvättkvällar i länet

OK Norrbotten planerar även fler EPA-tvättkvällar runt om i länet och hoppas att fler föräldrar och andra vuxna engagerar sig och pratar med sina ungdomar om riskerna med alkohol och andra droger.

– Vi har ju alla ett ansvar och jag blir faktiskt varm i hela kroppen av att få vara med och träffa alla glada ungdomar. Vi ville visa att de är viktiga för oss. Det skapar ett engagemang hos dem och hos alla våra medarbetare, säger Ellinor Lundström.

En av dem är Måns Nilsson, 17, som gör sin praktik på OK Norrbottens station OKQ8 Center i Luleå och servade ungdomarna med gratis tvättprodukter och tips.

– Riktigt kul att så många kom till tvättkvällen och att få se hur många olika bilmodeller som man kan bygga om till EPA-traktorer.

Väldigt kul, hoppas det blir fler gånger. Min bil var jätteskitig, så det behövdes, sa Alvina Nyman, 16 år, från Brändön. Foto: OK Norrbotten.

Källa: OK Norrbotten

———————————————————–
Klicka här – länk till inlägget.

Källa: Luleå Gratistidning – Näringsliv
———————————————————–

redaktionbusiness