Amando Morino i mitten flankeras av från vänster längst bak och fram: Jimmy Lundqvist, Jan Nyman, Anthony Knibb, Ludvig Johansson och från höger längst bak och fram: Erik Henriksson, Yttling, Tommy Johansson, Johanna Hövenmark, (Coach) Maria Boström.
Saknas på bild är Stefan Skott och Ronny Gerdin.

Ashihara karate kanske inte säger dom flesta något.  Men det är en av de mest fysiskt jobbiga karatestilar som existerar. Ashihara bygger mycket av sitt tänk och rörelse av att flytta sig så att man undviker motståndarens attacker, men samtidigt är i en bättre och fördelaktigare position för att själv kunna attackera med slag, spark, svep, kast, och grepp. Stilen är en modern form av fullkontaktkarate som var framtagen som ett ”street defence”.

Tre grannkommuner, ett Team Sweden.

Ashiharas starka fäste i Sverige är Boden, Luleå och Kalix.

Mellan 3–5 november anordnas VM i Ashihara karate i Matsuyama, Japan.

Sverige ställer upp med 10 tävlande 6 st från Boden kampsportförening, 3 st Luleå och 1 st från Kalix.

De tävlande är allt från Juniorer som tävlar för första gången i sitt liv till veteraner som gjort många tävlingar. Ett guld ska försvaras för Boden kampsportförening Anthony Knibb.

I helgen hölls en gemensam fight camp hos Boden kampsportförening där Team Sweden var samlade. Taktik, strategi och matchfighting var temat. Team Sweden fick hjälp av många av sina klubbkamrater som ställer upp med hårt motstånd och värdefull närvaro.

Intervju med Boden kampsportförening Anthony Knibb regerande världsmästare i Ashihara karate, samt tävlingsdebuterande Ludvig Johansson i juniorklass.

– Detta är ditt andra VM. I Rumänien 2021 blev det guld. Då var inte Japan med. Hur försvara man den titeln?

Anthony Knibb Svarar: Det är en högre press i och med att man vunnit förut. Denna gång är VM ännu större med fler tävlande och motståndet starkare då Japan är med. Man måste kunna fokusera hela tiden och vinna varje match.

– Man tävlar i fullkontakt. Knockdown heter regelverket. Man har inga skydd för vare sig händer eller ben. Det är inget man bara ställer sig och gör, berätta?

Anthony Knibb svarar: Det ör fullkontakt. När man börjar träna kör man inte fullt ut. Man stegrar och höjer nivån. Över tid höjs hårdheten och kroppen härdas.

– Du har en gedigen kampsportsbakgrund av Kickboxning, boxning MMA, BJJ. Vad gör Ashihara karate så unikt?

Anthony Knibb Svarar: Ashihara är en bra blandning av modern stil och traditionell kampsport. All träning och teknik är logisk och praktisk. Tävling är bara en frivillig del i det hela. Ashihara går att anpassa till självförsvar eller om man bara vill träna för att komma i form och samtidigt ha en rolig träningsform.

– För två år sen vann du VM, för ett år sen graderade du till svart bälte 2e Dan. Nu är det dags för VM igen. Man förstår att det är många timmars träning bakom allt?

Anthony Knibb Svarar: Ja det tar mycket tid och det kan vara struligt ibland med att balansera jobb och familj. Jag tränar i stort sett varje dag. 3 pass karate i veckan och egen fitness träning resten av dagarna.

– Du ör en av 10 tävlande från Team Sweden som åker till Japan. Hur ser lagets chanser ut att nå framgång i karatens ursprungsland?

Anthony Knibb Svarar: Vi har bra chans att komma hem med medaljer. Vi har ett starkt lag med tävlande i flera klasser så som junior, senior i både för man och kvinna i olika viktklasser.

– Ludvig Johansson: Du debuterar i juniorklass. Att börja med ett VM kan inte vara lätt. Känns det nervöst?

Ludvig Johansson svarar: Det känns självklart nervöst, men samtidigt kan man bara göra sitt bästa och hoppas på att ta sig hela vägen.

– Du är ingen duvunge direkt. Tränat i 8 år. Hur ska du lyckas vinna över ett hårt motstånd i Japan?

Ludvig Johansson svarar: Jag kommer köra på som jag gjort på träning. Känner att jag har en extra växel. Jag har tränat väldigt hårt och mycket för detta.

Källa: Bodens kampsportförening