Gratistidningarna – då, nu och mot en ljus framtid

0
1555

Victoria Timander jobbar dagligen med företagets egenutvecklade tidningssystem. Varje vecka görs över 200 tidningssidor färdiga för tryck.

I den pågående konkurrensen mellan de så kallade betal- och gratistidningarna är det tuffa men också givande tider. Det börjar nu att resultera i helt nya lösningar för framtidens sätt att arbeta med papperstidningar när de traditionella betaltidningarna blir färre eller försvinner.  

– Det har varit, och är fortfarande tuffa tider. Men samtidigt har det stärkt oss, vi har höjt oss flera snäpp och blivit ännu mer kreativa. För våra medarbetare, kunder och gratistidningens framtid, säger Peder Gidlund, grundare av Svenska Civildatalogerna och ansvarig utgivare för de gratistidningar från Kiruna i norr till Gotland i söder som företaget äger.

1993 startade ­Svenska Civildatalogerna i ­Kiruna, som drevs och fortfarande drivs av barndomsvännerna ­Per-Ola Olofsson och ­Peder Gidlund, gratis­tidningen Kiruna Kometen. En annonstidning som delades ut till samtliga hushåll i gruvstaden högst upp i Sveriges avlånga land. Några år senare, innan millennieskiftet, köpte de upp konkurrenten Kiruna Annonsblad med anor från sent 1950-tal och Kiruna Kometen lades då ned.

– Det här var under tider när de så kallade betaltidningarna fort­farande hade många prenumeranter och läsarna fortfarande accepterade att betala för sin läsning där även annonser fanns med, berättar Peder Gidlund.

Peder Gidlund och Per-Ola Olofsson, delägare i Svenska Civildatalogerna AB.

Åren gick och allt fler annonsörers men också läsarnas ­gillande ökade med Kiruna Annonsblad. Dels vad det gällde rena annonser där Kirunas hushåll kunde hålla koll på både erbjudanden och öppettider med mera, men också redaktionella artiklar om vad som händer och sker i deras egen kommun. Från det lilla till det större.

– Under tiden med gratistidningen ­Kiruna Kometen började vi publicera redaktionella artiklar, alltså väl­skrivna artiklar precis som de betaltidningarna har med skillnaden att vi hade skribenter som enbart skrev om Kiruna, säger Peder Gidlund.

Bland många annonsörer har det sedan länge varit ett stående ”måste” att synas i veckans ”annonsblad”, som det i folkmun kallas. Något som Keijo Lahdenperä, ägare av Vildmarkshörnan i ­Kiruna håller med om.

Keijo Lahdenperä, ägare av Vildmarkshörnan i Kiruna.

  Vi annonserar varje vecka året om och det har vi gjort i flera år, säger Keijo ­Lahdenperä. Kunderna refererar ofta till något de sett i annonsen och vi märker att de följer annonsbladet noga.

– Sen är det bra att det finns samhällsinformation från Kiruna kommun i tidningen också, det gillar våra kunder också att läsa.

Egenutvecklat tidningssystem

I början av 2000-­talet fortsätter Kiruna Annonsblad att utvecklas. Samtidigt pågår en hård konkurrens med betaltidningarna både vad det gäller läsarnas och annonsörernas gunst. Och det gäller att vara innovativ och hitta smarta lösningar, också inom området teknik.

– Vi är ju från början ett dataföretag och både jag och Per-Ola är ju ­utbildade civildataloger i grunden så vi utvecklade ett eget data­system. Det tog oss från att planera kommande tidning först på papper till stora whiteboards till att nyttja datasystemets moln där vi kunde ha all information, ­berättar Peder Gidlund.

Tomas Gäderblom, annons­producent Kiruna ­Annonsblad.

Tomas Gäderblom, grafisk producent har varit med från den tiden då annonsproduktionen var med knivar och vaxmaskin i kontrast till dagens avancerade datorer och program.

– Jag var med om ­genombrottet av Desktop publishing, datorstödd layout av tidningar och andra trycksaker ”utan ­traditionella ”klipp och klistra”-­metoder”. Det här metoderna slog igenom på 1990-talet och effektiviserade tidnings- och annonsproduktion, berättar Tomas Gäderblom på Kiruna Annonsblad som under åren blivit lite av en dataexpert utöver de grafiska kunskaperna.

Gotland Gratistidning firar 20 år

Det här stärkte Peder och gänget på Kiruna Annonsblad ytterligare i sin tro på gratistidningarna och från kontakter på Gotland fick de till och med förfrågningar om inte en gratistidning ute på ön också kunde startas, i konkurrens till Gotlands Media (ägt av Norrköpings ­tidningar). Sagt och gjort, 2002 startades ­Gotland ­Gratistidning, en ­tidning som i år firar 20 år. Idag­ ­arbetar ­säljarna Roine ­Söderlind, ­Alexandra Granström och Nellie Jakobsson på kontoret i Visby och ­tidningen har en fast och trogen position på ön.

När Roine Söderlind började hette tidningen Gotland Annonsblad och kontoret var på baksidan på Stora Coop vid Österport (nu är kontoret på Mejeri­gatan 11 vid Söderport). Från början var det i huvudsak annonser i ­tidningen och det var i en tid då de flesta av gotlänningarna hade någon av ­betaltidningarna ­Gotlands ­Allehanda­ ­eller ­Gotlands ­Tidningar. Idag är det andra tider med starkt vikande upplagor även på ­Gotland och ägarna Norrköpings Tidningar har lagt ner tidningstryckeriet på ön i höstas.

– Vi har följt trenden med mindre intresse av att prenumerera på dagstidningarna genom åren. Men vårt huvudfokus har varit att utveckla Gotland Gratistidning och göra den än mer lokal och omtyckt, berättar Roine Söderlind.

Jonathan Carlzon, vd på ­Harry Carlssons i Visby.

En av de större ­annonsörerna är Harry Carlssons med varu­märkena Elon och EM Home. De håller till i Flexhuset och ­nuvarande VD ­Jonathan Carlzon tycker att ­annonseringen i Gotland Gratistidning ger bra effekt.

– Vi tycker det är otroligt bra respons och även räckvidd på ­tidningen! Varje vecka kör vi två helsidor och det ger resultat i form av ökade antal köp, ­något vi vet säkert eftersom vi har bra lösningar för att mäta det. 

– Dessutom märker vi att tidningen blir tjockare och tjockare för varje nummer, med fler annonser och bättre läsning, och det ser vi som att fler och fler läser. Och det är positivt för alla.

Ett exempel på ett lokalt samarbete är med fotbollsföreningen P18 IK där representa­tionslaget spelar i division 1. Föreningen kommer under 2023 att synas frekvent i ­Gotland Gratistidning och presentera olika delar i sin verksamhet, från dom allra yngsta till nyheter om de olika lagen.

Lina Appelgren, P18 IK och Roine Söderlind, Gotland Gratistidning (#domarenroine) blickar framåt mot ett givande samarbete.

– Det känns jättespännande att P18 IK är med och att de samtidigt är aktiva med att komma med ideér och sätt att fler företag kan bidra och sponsra och stötta det viktiga arbetet föreningen gör här på ön, säger­ Alexandra Granström.

”Trevlig läsning”

Idag driver Svenska Civildatalogerna med säte i Kiruna gratistidningar i Kiruna, Jokkmokk, Luleå med Fyrkanten (Fyrkanten är ett samlings­begrepp för kommunerna ­Boden, Luleå, Piteå och ­Älvsbyn i sydöstra delen av Norrbottens län) och Gotland.

Luleå Gratistidning med ­systertidningarna i Boden, Piteå och Älvsbyn startade 2010 och efter bara några år hade tidningarna nått högst räckviddstal och gått om dagstidningarna vid mätningar av Kantar/SIFO. En som annonserar i Fyrkanten är bland andra Åströms Ur & Optik som finns i Piteå.

Daniel Åström, ägare Åströms Ur & Optik i Piteå.

– Vi upplever att kunderna tycker det är mycket trevlig läsning och att de verkligen ser våra annonser, säger Daniel Åström, ägare. Det blir ”mun till mun” alltså att de pratar med varandra och oss om vad de sett och läst i annonserna. 

– Vi arbetar mycket med profilskapande marknadsföring, att inte vara som alla andra utan mer med handpåläggning på varje kund, som var och en är unik. Vi jobbar med hög kvalitet och unika stilar, och de får vi ut i vår ­information till ­kunderna sedan vi ­började annonsera för drygt sju år sedan.

En av de senaste i raden är att gratistidningen kommit till Tornedalen, Pajala Gratistidning.

– När gruvan åter öppnade 2018 i ny regim med Kaunis Iron, kunde vi inte bara se förbi hela Tornedalen och deras potential. Vi märker att närings­livet och ­handeln frodas där och att både läsare och annonsörer upplever oss positivt. Läget i ­Malmfälten och ­Pajala är ganska likt i ­Västerbotten med stora industrisatsningar och där startade vi upp Skellefteå Gratistidning under 2022, säger Peder Gidlund.

Skev konkurrens

2014 invigdes ett ”mediehus” i ­Kiruna av dåvarande ­Norrbottens Media (idag Norr Media) som ägs av Norrköpings Tidningar. I mediehuset skulle ­tidningarna NSD och Norrbottens Kuriren husera tillsammans med en lokal tv-­station som kallades 24 ­Norrbotten, med sändning över Kiruna och ­Gällivare, samt gratistidningen Nya ­Kirunabladet. Två år efter den pampiga premiären lägger de ner Nya ­Kirunabladet, tv-satsningen och mediehuset minskar sin närvaro i Kiruna (nyligen gav Norr Media besked om att deras två sista gratistidningar Extra Luleå och Extra Boden också lägger ned efter årsskiftet).

– På andra sidan ­gatan öppnade en ­ganska likvärdig ­konkurrent till oss, enda skillnaden var att de varje år hade tiotals miljoner i presstöd något som vi inte hade rätt att få. Det kändes orättvist och jättetufft! säger Peder Gidlund.

Svenska Civildatalogerna har även utvecklat systemet Magneto – en plattform som samlar ihop lokala nyheter från nätet och lägger upp dem på Gratistidningens lokala webbplatser. Ett urval av dessa publiceras även i själva print-tidningen och här finns stora möjligheter för lokala aktörer till exempel idrott och kultur som vill nå ut.
Collage med tidningsframsidor från olika årtal. Den äldsta tidningen är Kiruna Annonsblad som firade 60-årsjubileum 2019.

Specialtidningar

Utöver ­gratis­­tidningarna som nämnts ovan har under årens lopp även några specialtidningar sett ­dagens ljus inom ­företaget. Business Norrbotten och Glad Sommar är två som kommer ut i Norrbotten där länets näringsliv får chansen att visa upp sig i både redaktionella artiklar och annonser. 

Åke Tapani och Maria Salonen visar upp de populära specialtidningarna; Glad Sommar och norgetidningen Velkommen til Sverige.

I den senare ­tidningen, Glad ­Sommar, lyfts sommarens ­höjdpunkter upp som en bilaga för besöksnäringen att dela ut både till ­”hemestrande” inom länet men även de besökande från övriga Sverige. En ”Norge­tidning” finns också och den delas ut i norra Norge med artiklar och annonser från norra Sverige för att ­informera norrmännen som åker till Norrbotten för att handla.

Lokala nyheter viktigt

– Under vår resa har vi också märkt hur ­viktigt det är att bjuda in våra lokala hjältar och deras nyheter, berättar Peder ­Gidlund. Det är inte enbart journalister som ska få bestämma vem och vad som ska ­publiceras, utan även den lilla ­föreningen i stan eller det nystartade bageriet på landet ska få berätta om sina nyheter och om vad som händer hos dem.

– Även om vi nu, när vår roll stärks och gratistidningarna ser en ljusare framtid, planerar att anställa journalister för att hålla en hög standard på ­artiklarna, ska även våra lokala röster fortsatt få höras hos alla våra tidningar ute i landet.

I höstas kom det ­rubriker vad det gäller betal­tidningarnas liv och leverne i ­Norrbotten. ”Två pappers­tidningar i Norrbotten kan vara borta om fyra år”, så löd rubriken på ­Sveriges Televisions webb i ­oktober. Även på ­Gotland har det ­debatterats bland annat på Sociala medier om huruvida pappers­versionerna av Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar kommer att finns kvar.

– Det kan ske innan dess och efter dess men det är prognosen, ska Norr Medias vd Mats Ehnbom sagt enligt ­källor till Sveriges ­Television, SVT.

Norrköpings Tidningar har köpt upp dagstidningarna i Norrbotten (NSD, Kuriren och Piteå Tidningen) och på Gotland (Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda). Nu är det osäkert vilka som kommer finnas kvar i print-version.

Det var 2007 som Norrbottens Kuriren och NSD blev ett i ­samma koncern, ­Norrbottens Media. Bolaget ägs av Norrköpings tidningar som också köpte upp tidningarna på Gotland i början av millenniet. De senaste ­uppköpen av Norrköpings ­Tidningar var de lokala dagstidningarna Piteå Tidningen och Norran i Skellefteå under 2019. Sedan många år tillbaka har tidnings­upplagorna tappat prenumeranter och sålt färre lösnummer.

Viktig demokratifråga

En ny ”Mediestödsutredning” presenterades i slutet av juni och den innehåller förslag som förändrar mediestödet i grunden. Endast två av de sex nuvarande kategorierna som stödet omfattar behålls. Syftet är att tydligare främja lokal journalistik via ett behovsanpassat redaktionsstöd istället för stöd till tidnings­titlar. Vid ett god­kännande ska det nya stödet börja gälla från och med 2024. Kartan över mediestöd ritas om i grunden och går från fokus på mångfald till fokus på demokrati. 

– Vi välkomnar det verkligen och det är en mycket viktig demokrati­fråga, säger Peder Gidlund. Aldrig tidigare i modern tid har det varit ­viktigare att nå ut till alla människor med korrekt information som motverkar falska nyheter och åsiktsbubblor som vi ser i bland annat ­sociala medier.

De första tidningarna som börjat med helgutdelning med SDR är Luleå- och Boden Gratistidning.

En annan stor ­förändring meddelades av PostNord i september då besked kom att man slutar dela ut reklam under våren 2023. Det innebär att företaget tar bort möjligheten för bred masskommunikation via oadresserad direktreklam (ODR) till hushållen. I och med det får gratistidningarna en ännu viktigare roll då de fortsätter att delas ut till alla hushåll.

– I dagsläget ­använder vi ­PostNord i Kiruna, Pajala, ­Jokkmokk och på Gotland. I Fyrkanten går vi över till Svensk Direktreklam med helgutdelning. Luleå och Boden är redan igång och under våren hakar Piteå och Älvsbyn på, säger Peder Gidlund.

Framtiden

Åren har gått sedan Peder och Per-Ola och deras företag Svenska Civildatalogerna köpte deras första gratis­tidning. Vägen har ­delvis varit upp och ner, ­väldigt bra och riktigt svår. Men med facit i hand är det ingenting de ångrar, och fram­tiden ser trots allt väldigt ljus ut.

Paradbyggnaden Pekinghuset från 1922 på Meschplan i Kiruna. LKAB ansökte om ­exproprieringar till Bergsstaten som beslutade i frågan.

– Visst har vi haft det tufft, med tung konkurrens från sveriges ­största dagstidningskoncern, pandemi och oenigheten med LKAB gällande Peking­huset, vårt huvudkontor i ­Kiruna som måste ­flyttas på grund av stadsomvandlingen.

– Enligt ett expropieringsbeslut från ­Bergsstaten måste vi vara ute ur lokalerna innan sommaren. Vi gör allt vi kan för att hitta en bra lösning när det gäller den påtvingade flytten.

– Vi har varit med på en resa där vi ­utvecklat tidningarna från ­renodlade annonsblad till lokala gratis­tidningar där man som läsare får en bra mix av ­annonser, samhälls­information lokala nyheter. Vår prognos är ljus, samtidigt ser vi ­ödmjukt hur vår ­­läs- och kundkrets stadigt ökar runt om i landet, avslutar Peder Gidlund.

Tack till alla medarbetare, annonsörer och läsare! Utan er ingen tidning. 

Fakta – Specialtidningar

Business Norrbotten
– Näringslivstidning

I näringslivstidningen Business -Norrbotten lägger vi fokus på lokal handel, affärer, företagande & näringsliv. Det bjuds på inspirerande läsning och bra erbjudanden från våra annonsörer. Upplagan är 104 500 ex.

 

 

 

Velkomen til Sverige
– Norgetidning

Velkommen til Sverige är en populär tidning som har getts ut i Nordnorge sedan 1998 och de norska gästerna i länet har ökat från år till år. Våra norska grannar spenderar i dag omkring smått fantastiska 18 miljarder på handel i Sverige. Med en annons i Velkommen til Sverige når man norska läsare i NordNorge. Utgivning i slutet av maj.

 

 

Glad Sommar
– Turisttidning inför sommaren

I Glad Sommar har du möjlighet att annonsera dina erbjudanden till semestrande norrbottningar, turister och besökare i hela länet. Upplagan är på hela 115 000 ex. och delas ut till alla hushåll samt tidningsställ på utvalda turist samlingsplatser runt om i Norrbotten.

­