Projekt 2000 m2 på BeSt Lantbruk i Älvsbyn har nått sitt första stora delmål. Tidigare i september var det dags för skördefest inom ramen för projektet som utgår från ett odlingskoncept med syfte att undersöka en framtida hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.
Om all odlingsbar mark skulle fördelas rättvist på hela jordens befolkning skulle varje person få tillgång till cirka 2000 m² mark. I dagsläget använder svenskar i genomsnitt 4000 m² odlingsbar mark per person.
Med projektet 2000 m2 undersöks det hur vi kan producera och konsumera mat på ett mer hållbart sätt – där vi minskar vårt ekologiska fotavtryck, samtidigt som vi kan njuta av hälsosam och hållbart producerad mat.
– Under sommaren 2023 bereddes marken för odling med hjälp av grisar och i våras började vi odla. Vi har odlat allt från vall, havre/ärt, rybs och lin till bönor, tomat, squash och potatis, med syfte att ta reda på hur det fungerar att odla enligt koncept 2000 m2 i Älvsbyn. Och nu får vi äntligen skörda resultatet, säger Carina Roos, projektledare för 2000 m2.
Odlingskonceptet är framtaget av docent Artur Granstedt och visar hur vi kan öka jordens bördighet, få den att blomstra, och samtidigt odla god mat till alla. Grunden är det som kallas regenerativt jordbruk med fokus på hela odlings- och livsmedelssystemet.
– För mig är det viktigt att inspirera fler att äta mer hållbart. Inte minst eftersom vi behöver ändra vad vi äter och hur vi producerar maten samt minska matsvinnet för att kunna förse hela världens befolkning med god mat som är bra för hälsan och värnar om planeten, säger Carina Roos, projektledare för 2000 m2.
———-
Om 2000 m2
Projekt 2000 m2 är ett odlingskoncept för hållbar produktion och konsumtion av god och hälsosam mat. Projektets ägare är Charminorr ekonomisk förening och det sker i samarbete med Älvsby Folkhögskola, Skatauddens lantgård, Stiftelsen Anna Borgeryds minnesfond och Polarbrödsgruppen. Odlingen genomförs hos lantbrukare Berit Hardselius på BeSt Lantbruk Nybyn. Projektet kommer att pågå i fyra år med odling under tre säsonger. Odlingskonceptet är framtaget av docent Artur Granstedt och visar hur vi kan öka jordens bördighet, få den att blomstra, och samtidigt odla god mat till alla. Grunden är det som internationellt och inom FN kallas regenerativt jordbruk – eller kretsloppsjordbruk – med fokus på hela odlings- och livsmedelssystemet.
Om CHARM
CHARM startades vintern 2021 med idén om att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för framtidens livsmedel med Älvsbyn som nav för hållbar mat- och dryckesproduktion. Syftet är att utveckla lönsam produktion som kännetecknas av industriell excellens, resurseffektivitet och cirkularitet. Detta ska leda fram till kvalificerade, attraktiva arbetstillfällen i regionen.
———————————————————–
Klicka här – länk till originalinlägget
Källa: Polarbröd
———————————————————–